RETEAUA DE ZIARE
LOCALE MEDIAPRO:

BĂNĂȚEANUL
BIHOREANUL
CLUJEANUL
HUNEDOREANUL
IEȘEANUL
SIBIANUL

  Un saptamanal MediaPro, auditat BRAT                          Numarul - Pana in 20
ȘTIRILE ZILEI - CLICK PE FLUX:
 
Publicitate
Contactati redactia!
Forum si mesaje
Arhiva BIHOREANUL
Despre noi
Link-uri interesante
Site-uri MediaPro
Mica Publicitate
   
Prima pagina a saptamanalului BIHOREANUL si coperta revistei ProTV Magazin, in variantele tiparite
    SECȚIUNI SPECIALE
 
 
Caută:     
POLITICA LA DOUĂ ACE
FRONTUL UNGURESC

21 August 2007
Click pentru a mari

Candidatura lui Tokes Laszlo pune sub semnul întrebării reprezentarea Uniunii la nivel europarlamentar. Episcopul reformat din Oradea are șanse să ia UDMR-ului voturile de care depinde prezența deputaților săi în forul de la Bruxelles.

Ca și cum asta nu ar fi destul, radicalii maghiari pun la cale lansarea unui partid alternativă la UDMR. Noua formațiune are și ea șanse, cel puțin teoretice, să rupă din voturile UDMR, măcar cât Uniunea să nu mai pupe nici Legislativul de la București.

Naștere grea

Radicalii maghiari au anunțat în cel puțin trei rânduri că își fac partid politic. Desprinsă din UDMR în 2003 - când președintele de onoare al Uniunii, Tokes Laszlo, a fost practic poftit afară -, aripa ce își spune “conservatoare” a încercat pentru prima oară să se înscrie ca partid în 2004, chiar înaintea alegerilor locale. Atunci cererea de înscriere a Uniunii Civice Maghiare în Registrul Partidelor Politice a fost respinsă de Tribunalul București. “A fost o măsură discriminatorie”, spune Csuzi Ștefan, președintele Asociației Civice Maghiare din Bihor. “Au pus pe liste și morții din cimitire”, zic adversarii, prin vocea deputatului UDMR Lakatos Petru.

Acum, reformiștii maghiari spun că au din nou semnăturile necesare înscrierii noului partid. Ei promit ca, cel mai târziu în luna septembrie, să lanseze formațiunea politică ce se dorește a fi o alternativă la UDMR, numită acum Partidul Civic Maghiar.

Click pentru a mari

Alternativă sau Front?

Csuzi Ștefan (foto) spune că, numai în Bihor, Asociația pe care o reprezintă a strâns peste 700 de semnături în vederea înscrierii noului partid. “Este vorba de prima  manifestare coerentă a pluralismului politic în comunitatea maghiară”, explică el. Reprezentantul maghiarilor radicali spune că, prin apariția sa, PCM va forța Uniunea să negocieze realizarea unei structuri, de tip “front”, în care să se manifeste democratic toate fracțiunile. Surprinzător, modul în care radicalii văd posibilă stabilirea raportului de forțe în această coaliție nu ar fi participarea, independentă, în alegerile locale. Ei preferă organizarea de alegeri “interne”, la care să participe toți maghiarii cu drept de vot din România. În funcție de rezultatul acestui scrutin, fracțiunile maghiare ar urma să își împartă locurile pe liste.

Raporturi de putere

“Ceea ce ne deosebește fundamental de UDMR este raportul cu puterea. Scopul primordial al UDMR este prezența la guvernare sub orice formă și, abia apoi, reprezentarea intereselor comunității. Pe când noi spunem că nu trebuie să fii la guvernare, doar să fii în Parlament pentru a-ți putea exprima ideile politice. La guvernare te supui regulilor Guvernului, îți asumi răspunderea guvernamentală și nu mai reprezinți interesele comunității”, spune Csuzi Ștefan. El arată că în trei ani, cât a fost vicepremier și responsabil cu probleme de învățământ, Marko Bela n-a făcut nimic pentru modificarea programei după care elevii maghiari învață limba română. “La ce ne folosește atunci un astfel de vicepremier?”, se întreabă președintele ACM Bihor.

Click pentru a mari

“Demagogie”

Deputatul UDMR Lakatos Petru (foto) e de o cu totul altă părere. Parlamentarul crede că Uniunea nu are de ce să se teamă de Partidul Civic Maghiar. Ba, mai mult, e gata să parieze că radicalii nu vor reuși, nici de data asta, să își înscrie partidul. “Vor să se dea tari și mari, dar încă n-au trecut niciun examen politic. Să nu punem caii înaintea carului. Noi ne bucurăm că fac tot timpul campanie negativă la adresa UDMR dar nu sunt capabili să prezinte un program viabil nici măcar pentru secuime, zona în care, teoretic, ar trebui să fie cei mai tari. De pe margine toată lumea știe să dea gol”.

Groggy

Lakatos spune că UDMR nu are niciun motiv să se gândească la negocieri cu un partid care încă nici măcar nu există. “Toată lumea crede că Uniunea e groggy după declarațiile președintelui Băsescu și din pricina apariției PCM. Ceea ce se uită e faptul că județele Harghita și Covasna sunt județe mici, toți alegătorii de acolo reprezentând circa 40% din electoratul maghiar”. Lakatos e convins că PCM “se va dovedi repede un balon de săpun” și atunci vântul va sufla iar, din plin, în pânzele Uniunii.

Păcăleală?

După vacanța petrecută în secuime, Traian Băsescu a revenit la București convins că bătălia dintre ”secui și maghiari” are ca miză doar puterea politică din plan local. Președintele crede că, în alegerile generale, maghiarii vor merge, întotdeauna, pe o singură listă. Riscul competiției deschise dintre cele două curente, nereprezentarea parlamentară, e prea mare și greu de asumat.

Totuși, bunul simț spune că niciun monopol nu e bun și că două partide înseamnă, întotdeauna, mai mult și mai bine decât unul singur. Interesele ungurilor ar putea fi mai bine reprezentate dacă Uniunea, Frontul, Partidul, cum s-o numi, ar avea o opoziție. Fie și internă, dar reală!

Click pentru a mari
TRAIAN BOTEZĂTORUL. Liderii radicalilor maghiari, Szilagy Zsolt, Sasz Jeno și Toro T. Tibor cu președintele la masă. Capii secuilor s-au simțit încurajați și chiar legitimați politic de discuțiile avute cu șeful statului la Odorheiu Secuiesc și de pozițiile oficiale adoptate, ulterior, de Traian Băsescu

Băsescu și secuii

Vacanța președintelui Traian Băsescu în Harghita și Covasna a fost, pe lângă subiectul politic al săptămânii trecute, încă un motiv de dispută între liderii UDMR și reprezentanții secuimii. Cele două tabere interpretează diferit spusele președintelui. Liderii radicali au jubilat și s-au simțit legitimați politic de însuși președintele României atunci când Băsescu a spus că UDMR e o formațiune de tip feudal, condusă de “baroni și corupți”. Mai mult, reprezentanții UCM n-au întârziat să arate spre UDMR, spunând că ea e vinovată de înapoierea celor două județe, de infrastructura deplorabilă și de lipsa investițiilor.

Din contră, UDMR pare să fi primit cu optimism atacurile prezidențiale. Deși nu se îndoiește că Băsescu a vrut să lovească în UDMR, deputatul Lakatos Petru crede că, pe termen lung, președintele a dat Uniunii muniție și câmp de activitate politică. “Să-i văd acum pe cei din PD că nu vor vota în Parlament Statutul Minorităților, lege care ar reglementa și organizarea învățământului minorităților, ori că nu vor da bani pentru drumuri în Harghita și Covasna. Nu pot să se situeze pe altă poziție decât președintele”, spune deputatul UDMR.

Acest articol a fost văzut de 1358 ori.

*
37 puncte din 9 voturi

Notați acest articol

  
1 2 3 4 5
 

Trimite unui prieten

Tipărește

Alte articole scrise de Florin Budea

 

COPYRIGHT © 2003-2006 PubliMedia International SA

Site realizat de Arxia